Energiebrein: duurzaam energie opwekken, besparen en energieleveranciers vergelijken

Alle informatie over CV Ketels en HR Ketels : Wat zijn de voordelen en nadelen? Hoe werken ze? Wat voor soorten ketels zijn er? Is vervanging slim? Wat kost dat? En, vraag meteen gratis offertes aan om prijzen te vergelijken!

CV ketel, combiketel of HR ketel

CV ketels verwarmen het water dat in je verwarming zit. Het zorgt er dus voor dat je het huis kunt verwarmen. Vaak hebben huizen een combiketel, waarbij de CV ketel naast de centrale verwarming ook het kraanwater verwarmt. Daarmee is de CV ketel de belangrijkste gebruiker van gas in je huis, naast het gasfornuis waarop je kookt. Overigens zijn er ook CV ketels met elektrische boilers, maar die zijn nog minder zuinig dan de gas gestookte ketels.

Omdat de CV of combiketel zo'n grote gebruiker is, betekent het ook dat je juist daar veel kunt besparen. Het rendement (hoe efficient de ketel energie omzet in warmte) verschilt namelijk enorm; Zo maken traditionele CV ketels die in veel huizen hangen in een gemiddeld gezin al 80% meer kosten aan gas en elektriciteit dan een zuinige HRe Combiketel! Het vervangen van een CV ketel is dus vaak een goed idee.

Er zijn verschillende soorten ketels te krijgen:

  • CR ketel : De "oude" ketels, worden niet meer geleverd. Rendement van 45% ;
  • VR ketel : Verbeterd rendement (60%) in vergelijking tot de CR ketels;
  • HR ketel : Hoog rendement, met verschillende labels, namelijk 100%, 104% of 107% redement;
  • HRe ketel : Dit is een HR ketel met eenzelfde rendement (107%), maar deze wekt naast warmte ook stroom op! Dit apparaat werkt zelfs zo goed dat de elektriciteit efficienter wordt opgewekt dan in een energiecentrale. Dat is dus heel goed voor het milieu en je portemonnee.


Wat kost een CV ketel of combiketel?

De kosten van een ketel zijn uiteraard afhankelijk van de soort ketel die je wil hebben, en of je aanpassingen in je huis nodig hebt om die te kunnen plaatsten. Sowieso is het een klus voor professionals, dus ga niet zelf aan de slag!

__________________________________________________________________________________________

Type Kosten installatie Besparing per jaar tov oude ketels
VR-ketel € 2000,- € 300,-
HR107-ketel € 2100,- € 500,-
HRe-ketel € 11.000,- € 900,-

___________________________________________________________________________________________

Het is naast de bovengenoemde opties ook mogelijk om de nieuwe ketel meteen te combineren met een zonneboiler of warmtepomp. Dan wordt het uiteraard duurder, maar bespaar je ook meer.

Wat levert een nieuwe CV ketel op?

Een zuinigere CV ketel bespaart je geld doordat die minder gas gebruikt, of in het geval van de HRe-ketel daarbij zelfs stroom voor je opwekt! In verhouding tot een oude soort ketel is dit tot wel €900,- per jaar! Zie daarvoor de bovenstaande tabel.

Is een nieuwe CV ketel een slimme investering?

Zoals je hierboven kon lezen kost een nieuwe ketel toch minimaal €2000,- Als we de HRe-ketel even buiten beschouwing laten (want de kost toch echt wel heel veel geld!) is de HR107 de beste optie. Voor €2100,- bespaar je dan €500,- per jaar, een rendement van liefst 24%

Zeker wanneer je de nieuwe ketel combineert met goede spouwmuurisolatie of vloerisolatie kun je nog veel meer besparen!

Wat doet een nieuwe CV ketel met de waarde van mijn huis?

De CV ketel is altijd een van de punten waarnaar aandachtig wordt gekeken door huizenkopers. Dat is niet voor niks. Zoals vermeld is dit de meest directe manier om kosten te bespren op energiekosten. En als je een huis koopt met een realtief oude ketel dan weet je dat je binnen afzienbare tijd een toch redelijk flinke investering zal moeten maken in een nieuwe ketel. Een moderne en zuinige ketel kan dus zeker waarde toevoegen aan je huis, en je huis ook aantrekkelijker maken voor kopers waardoor je het sneller verkoopt.

cv ketel hr ketel prijs offertes voordelen nadelen


Vond je deze informatie nuttig? Deel het dan met je vrienden en like de pagina op Facebook!