Energiebrein: duurzaam energie opwekken, besparen en energieleveranciers vergelijken

Alle informatie over zonnepanelen zoals subsidie, prijs, kopen, opbrengst, btw, kosten, voordelen, nadelen en rendement: Wat kosten ze? Hoe vraag ik de BTW terug? Kan ik subsidie krijgen? Hoe werken zonnepanelen? Wat is het rendement? Wat doet het met de waarde van mijn huis? En, vraag meteen gratis offertes aan om prijzen te vergelijken!

Zonnepanelen

Met zonnepanelen kan iedereen zelf energie opwekken, 100% duurzaam. Zonnepanelen vangen zonlicht op dat door een omvormer wordt omgezet tot stroom. Deze stroom is helemaal gratis en daarmee bespaar je dus flink op je energiekosten! Niet voor niets zijn zonnepanelen daarom de afgelopen jaren heel populair geworden. Bovendien wordt de techniek steeds beter, en de aanschafprijs steeds lager! Denk je erover na om zonnepanelen te kopen twijfel dan niet langer,dit is het moment! Op deze pagina vind je meer informatie over zonnepanelen, wat ze kosten, opleveren en nog veel meer.

Wat kosten zonnepanelen?

Misschien wel de belangrijkste vraag, het is namelijk beste een investering om zonnepanelen aan te schaffen. Geen nood, die investering verdien je snel terug en je kunt zelfs voordelige leningen krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen mocht je het geld nu niet zelf hebben.

Het is echter lastig om precies aan te geven wat zonnepanelen kosten. Het hangt namelijk helemaal af van de grootte van je dak, hoeveel panelen je kwijt kun en hoeveel panelen verstandig is om te kopen in verband met je energieverbruik (lees verder bij "Wat leveren zonnepanelen op?"). Je kunt ze uiteraard zelf kopen en installeren maar dat raden we sterk af! Je wint er niet veel mee op de aanschafprijs, want installateurs kunnen ze goedkoper inkopen in grotere aantallen, en bovendien bieden installateurs altijd een garantie op de onderdelen EN op de hoeveelheid stroom die je gaat opwekken! Schakel dus altijd een professional in.

Het is verder belangrijk om je goed te oriënteren. Het kan zomaar zijn dat je door goed te vergelijken een goedkopere en betere installateur vindt, dan wanneer je de eerste de beste inschakelt. Daarmee willen we je dan ook helpen. Rechts op deze pagina (op mobiele site helemaal onderaan de pagina) vind je een offerteformulier waarmee je GRATIS offertes ontvangt en kan vergelijken, van de beste installateurs uit jouw buurt! Hiervoor werken we samen met een gespecialiseerd bedrijf. Vul aub al je gegevens zo goed mogelijk in zodat ze je kunnen bereiken.

Wat leveren zonnepanelen op?

Zonnepanelen wekken stroom op. Deze stroom hoef je dus niet meer te kopen van je energieleverancier. De opgewerkte stroom komt terecht in je meterkast van waaruit je deze zelf kunt gebruiken. Op de momenten dat je meer energie opwekt dan gebruikt, stroomt dit terug naar het stroomnet en loopt je meter achteruit. In de zomer zul je veel opwekken en dus veel terugleveren aan het net waardoor je meter veel achteruit loopt, maar in de winter is dit niet zo en zal je meter dus weer oplopen.

Per saldo betekent dit dat je elk jaar bespaart op de energierekening. Een kWh stroom kost gemiddel zo'n €0,22. Eén zonnepaneel levert per jaar ongeveer 220 kWh op, dat is dus bijna €50,- terwijl datzelfde paneel je maar €240,- kost! Omdat de panelen minimaal 25 jaar meegaan (dat is je garantie, maar in principe gaan ze nog veel langer mee) verdien je er dus flink wat aan.

Je koopt echter niet alleen panelen, maar ook kosten de omvormer, installatie en de kabels geld. Daarnaast is het aantal zonnepanelen dat je neemt afhankelijk van je stroomverbruik. Ga er altijd vanuit dat je niet meer wil opwekken dat je gebruikt. Als dat namelijk gebeurt is je energieleverancier namelijk wettelijk niet meer verplicht om je de verkoopprijs van €0,22 te betalen maar veel minder, soms maar 5 cent per kWh!

Voor een gezin van 2/3 personen kom het erop neer dat je gemiddeld 3.400 kWh per jaar verbruikt. Omdat je niet meer wil opwekken dan je verbruik betekent dit dat je maximaal 16 zonnepanelen kunt nemen om ditzelfde aan stroom op te wekken. Zo groot is je dak waarschijnlijk niet, want daar passen er bijvoorbeeld maar 8 op. Om 8 panelen te laten installeren incl. omvormer ben je ongeveer €3100,- maar je krijgt wel bijna €400,- BTW terug van de Belastingdienst, dus netto kost het je €2700,-. Daarbij krijg je 10 jaar garantie op de omvormer en 25 op de oplevering van de zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen precies opleveren is moeilijk te zeggen, het ligt aan een hoop factoren zoals de hoek van je dak, de ligging van je dak, de omgeving en de precieze locatie van je huis. Daarom raaden we je aan om een offerte op te vragen in het eerder genoemde formulier rechts op deze pagina. In die offertes wordt dit namelijk precies voor je uitgerekend! Gemiddeld in het voorbeeld van 8 panelen zullen de zonnepanelen je €400,- opleveren per jaar, of beter gezegd besparen aan energiekosten.

Zijn zonnepanelen een slimme investering?

Zoals je hierboven kon lezen kosten panelen je in het voorbeeld €2700,- en leveren ze je €400,- op per jaar. Hier heb je ook nog een garantie op. Dit komt neer op een rendement van bijna 15% Als je het als investering ziet dan is dit dus een heel goede investering met een hoog rendement!

Wat doen zonnepanelen met de waarde van mijn huis?

Uit onderzoek blijkt dat zonnepanelen de waarde van je huis verhogen. Sterker nog, huizen met zonnepanelen verkopen sneller dan huizen zonder! Je verdient dus niet alleen met de stroom die je opwekt, maar ook mt de waarde van je huis.

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Dat ligt eraan. In principe is het zo dat zonnepalen automatisch onder je opstalverzekering vallen. Het is wel goed om dit te contoleren. Vaak is de regel zo dat als ze direct op je dak zijn gemonteerd zoals het geval is met een schuin dak, dit inderdaad onder je verzekering valt. Op een plat dak worden de panelen bevestigd op een frame omdat ze schuin naar de zon moeten staan, en dan kan het zijn dat je verzekering er anders naar kijkt. Altijd even navragen dus!

Hoe kan ik de BTW terugvragen voor zonnepanelen?

BTW terugvragen is niet verplicht, maar uiteraard wel interessant omdat het je veel geld scheelt. Het is ook niet zo veel werk om te doen. Volg het stappen hieronder en het is zo gepiept:

Stap 1: Formulier invullen: 'Opgaaf startende ondernemer'

Formeel ben je ondernemer vanaf het moment waarop je begint met stroom leveren aan het netwerk, dus vanaf de installatiedatum. Als je de btw op uw zonnepanelen wilt terugvragen moet je jezelf aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst.

Dit moet je doen binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin je de panelen hebt aangeschaft. Aanmelden voordat de panelen worden geïnstalleerd mag ook. Je kunt het formulier 'Opgaaf startende ondernemer' gebruiken. Dit formulier kunt hier downloaden: www.belastingdienst.nl

Het formulier is eenvoudig. De meeste vragen spreken voor zich. Alleen de vragen 6, 7 en 8 vergen misschien extra uitleg. Bij vraag 6 vermeld je één opdrachtgever: het elektriciteitsbedrijf waaraan je de stroom levert die je met jouw zonnepanelen opwekt. Bij vraag 7 vul je jouw inkomenssituatie in. Je werkt nul uren per week voor jouw onderneming (7b). Jouw verlies over het eerste jaar is de opbrengst van de zonnepanelen min de aanschafkosten van jouw zonnepanelen (7c; dus met een min voor het getal). Voor een systeem van 1500 watt-piek zou de opbrengst ruwweg 300 euro (aan stroom) zijn. Bij 7d wordt bedoeld, inkomsten uit overige werkzaamheden, dit zijn de inkomsten die in de wet Inkomstenbelasting vallen onder de inkomstenbron "resultaat uit overige werkzaamheden". Dit vul je dus alleen in als je dergelijke inkomsten hebt. Bij vraag 8a vul je als omzet  het getal in dat je krijgt door het bedrag te nemen dat in de onderstaande tabel correspondeert met de omvang van jouw systeem en dat te vermenigvuldigen met honderd en dan te delen door 21. Dus voor een systeem van 1500 watt-piek: 40 euro maal 100 gedeeld door 21 = 190 euro. Bij vraag 8b vul je de aanschafkosten van jouw zonnepanelen in. Ditmaal zonder min.

Met eventuele extra vragen kun je terecht bij de Belastingtelefoon: 0800-0543.

Stap 2: Reactie van de Belastingdienst

Binnen vijf werkdagen nadat de Belastingdienst jouw aanmeldingsformulier heeft ontvangen, krijg je een zogenoemde ´vaststelling´. Normaal gesproken zal de Belastingdienst hierin bevestigen dat je als ondernemer bent aangemerkt en jou in dezelfde brief een btw-nummer sturen. Weer vijf dagen later ontvang je per brief jouw inlognaam om digitaal btw-aangifte te doen. Weer enkele dagen later ontvang je je wachtwoord om digitaal jouw btw-aangifte te doen.

Het is mogelijk dat je geen inloggegevens voor de digitale aangifte ontvangt als je in het verleden al ondernemer bent geweest (maar nu niet meer). Het is verstandig om de Belastingtelefoon (0800-0543) te bellen als je na enkele weken nog geen inloggegevens hebt ontvangen. Als je namelijk niet op tijd aangifte doet riskeer je een boete.

Stap 3: Btw-aangifte

Vanaf het moment dat je ondernemer bent, moet je ieder kwartaal digitaal btw-aangifte doen. Doe dit niet te laat; anders riskeer je een boete en naheffing (zie onder). Om de berekening van de btw die je theoretisch zou moeten heffen over jouw zonnestroom niet te lastig te maken, heeft de Belastingdienst in de onderstaande tabel standaardbedragen (´forfaits´) genoemd voor de btw die je op jaarbasis moet afdragen op basis van het vermogen van jouw zonnepanelen:


Opwekvermogen in Wattpiek Forfait
0 - 1000 € 20,-
1001 - 2000 € 40,-
2001 - 3000 € 60,-
3001 - 4000 € 80,-
4001 - 5000 € 100,-
5001 - 6000 € 120,-
6001 - 7000 € 140,-
7001 - 8000 € 160,-
8001 - 9000 € 180,-
9001 - 10000 € 200,-


De BTW, die je moet afdragen, bedraagt het jaarlijks forfait-bedrag. Bijvoorbeeld: voor een standaardsysteem van 1500 Wattpiek geldt een jaarlijks forfait van 40 euro (invullen bij vraag 1A van de digitale kwartaalaangifte omzetbelasting). Bij jouw btw-aangifte over het kwartaal, waarin je de panelen kocht, vraag je ook de btw die je betaalde voor aankoop en installatie van jouw zonnepanelen terug (invullen bij vraag 5B van de digitale aangifte). Voor een gemiddeld systeem van 1500 Wattpiek zal dit zo'n 600 euro zijn.

N.b. het is mogelijk dat de Belastingdienst je uitnodigt jouw eerste btw-aangifte op papier te doen. Als dit het geval is ontvang je daarvoor het formulier 'Aangifte omzetbelasting - Startende ondernemers'.

Hierop vul je bij 1a het btw-forfait voor het eerste kwartaal in - in ons bovenstaande voorbeeld dus 40 euro. Bij 5a vermeld je nogmaals dit bedrag. Bij 5b voer je de volledige btw, die je over de zonnepanelen hebt betaald op. Je moet het gehele jaarforfait opvoeren, ongeacht het moment waarop je de panelen aanschaft. De resterende kwartalen van het jaar vul je bij btw-forfait nul euro in.

LET OP: Als je te laat jouw kwartaalaangifte doet, riskeer je een boete en een forse geschatte aanslag. Op de site van de Belastingdienst kan de app Btw-alert downloaden (voor iOS en Android) die je herinnert aan jouw kwartaalaangifte: www.belastingdienst.nl.

Het is mogelijk dat bij de Belastingdienst geen rekeningnummer voor jou als ondernemer bekend is (ook al is voor jou als burger wél een rekeningnummer bekend voor inkomstenbelasting of toeslagen). De Belastingdienst meldt het niet uit zichzelf als dit het geval. Als je de teruggave na enkele weken nog niet ontvangen hebt, is het raadzaam bij de Belastingtelefoon (0800-0543) te controleren of jouw rekeningnummer voor teruggave bekend is. Hier staat het formulier om eventueel een rekeningnummer door te geven. Je kunt ook voor de zekerheid het formulier sowieso invullen. Kruis dan bij vraag 3 alleen het vakje bij ‘teruggave van btw’ aan en vul daar je btw-nummer in (dat is je BSN met als toevoeging B01 of B02).

Stap 4: Voor de toekomst ontheffing vragen van btw-aangifte

Vanaf het jaar dat volgt op de aankoop van jouw zonnepanelen kun je op grond van de ´regeling voor kleine ondernemers´ ontheffing aanvragen van btw-aangifte, zodat je nadat je de btw hebt teruggekregen geen omkijken meer hebt naar aangifte. N.b. je kunt niet om ontheffing vragen voor het jaar waarin je de btw terugvraagt. Het eerste jaar moet je gewoon kwartaalaangifte btw doen.

Een dergelijke tekst zal volstaan:
"Geachte heer/mevrouw, door de aankoop van zonnepanelen, waarmee ik stroom lever aan het elektriciteitsnetwerk, ben ik ondernemer voor de omzetbelasting. In het jaar van mijn aankoop heb ik recht op teruggave van de btw op mijn zonnepanelen. In de jaren daarna zal de btw die ik moet afdragen minder zijn dan 1.345 euro, waardoor die btw mij zal worden kwijtgescholden op grond van de regeling voor kleine ondernemers.

Ik verzoek u daarom om mij vanaf 1 januari van het komend jaar op grond van de regeling voor kleine ondernemers ontheffing te verlenen van het indienen van aangifte omzetbelasting. Graag ontvang ik een schriftelijke bevestiging van dit verzoek. Hoogachtend."

Tip: om dit verzoek in te dienen, hoef je niet te wachten op antwoord op de eerdere stappen. Dan ben je daarmee in één keer klaar. Controleer altijd of de Belastingdienst ontvangst van jouw verzoek heeft bevestigd! Verzend het verzoek nogmaals als bevestiging uitblijft.

Let op: de Belastingdienst meldt dat het niet de bedoeling is dat particuliere bezitters van zonnepanelen worden beschouwd als 'ondernemer voor de inkomstenbelasting'.


Offerteformulier zonnepanelen

zonnepanelen kopen prijs subsidie offertes btw rendement


Vond je deze informatie nuttig? Deel het dan met je vrienden en like de pagina op Facebook!